Titta på TV i nästan tre veckor är också en sport.

OS tog alltså slut häromdagen.

För att slippa sova på parkbänkar och äta gratis soppa, så har jag varit tvungen att syssla med sådant där ”jobb”, varvid jag inte haft jättemycket tid till att se på TV.

 

Men handboll har jag sett.

Och alltså, seriöst. Det är fan dags att ändra upplägget på den där sporten.

Det får inte vara så förbannat spännande.

Sista minuterna mot Ungern så hade jag känningar av allt från kärlkramp och stroke till fotsvamp och öroninflammation.

Hälsovådlig sport.

 

Det som ändå har fångat mitt intresse mest under OS är alla ”forumexperter”

I Aftonbladets kommentarsfält skriver en 32-årig grillchips- och colasvullen lagerarbetare från Borås att ridning inte är sport, bara en mesig hobby (trots att hans enda egna erfarenheter av ämnet är lillasyrrans halvårsprenumeration på ”Min Häst” -93, samt en för femtio kronor spontantinköpt Harry Boy häromveckan ).

10 personer om året dör under fälttävlanstävlingar (heter det så?). Men det är ju lite mesigt. Fotboll är ju mycket tuffare. För ett par månader sedan så var faktiskt Cristiano Ronaldo tvungen att byta frisyr i halvtid eftersom vaxet var slut.

 

I fältet bredvid skriver en nyblonderad medelålders kvinna från ett hotellrum, där hon befinner sig på ”konferens” mitt under pågående semester, att Sverige bara tar medalj i ”överklassporter”. Det är pappa som betalat medaljen.

Jovisst, det kanske är ett överskott av ”von” och ”af” inom båt- och hästsport. Det hade liksom varit lite svårare för exempelvis Zlatan att bara ”segla lite” på gården innan middagen, eller för en sjukpensionerad ensamstående trebarnsmorsa att hålla häst i en tvårummare i Motala.

Förutsättningarna är olika, men även om pappa är rik, så har jag en svag känsla av att det ändå krävs lite träning.

Segling handlar om att styra båten efter hur vinden blåser. Och även om någon med åt helvete för mycket pengar säkert har försökt, så går det inte att muta naturen.

 

Och visst, det krävs olika mängd, och olika sorters, ansträngning.

Om vi jämför Håkan Dahlby - 46-årig skjutande småbarnsfar med något fler hakor än ögon, med Lisa Nordén – 28-årig triatlet utan ett gram fett på kroppen, så är det klart att vi ser skillnad i mängd mjölksyra och svett under både träning och tävling. Men den ene skulle inte ha en chans att göra vad den andre gör.

Och båda kom hem med ett OS-silver runt halsen.

 

Pröva på att sätta er på en häst (det är stora djur – otäcka med för den delen), låt den hoppa två meter upp i luften och försök sitta kvar.

Eller boka av Ålandskryssningen nästa helg, hyr istället en roddbåt och försök komma ikapp färjan – lyckas du ska jag låta dig gå helt jävla Mona Sahlin i taxfreeshopen, det lovar jag.

 

Eller för att sammanfatta till alla ”jag-är-bättre-än-alla-er-andra-på-sport-för-jag-har-sett-jättemycket-på-TV-och-jag-har-Henke-Larssons-autograf"-halvmänniskor där ute : (Ja, jag kanske också stämmer in i den mallen, men fokusera på det riktiga problemet här)

Den dagen ni använder träningsbyxor för andra anledningar än för att de har rejäl resår i midjan och gör det bättre än att vara näst bäst i världen på det ni håller på med, då ska jag lyssna på vad ni säger.


Vem kan segla förutan vin?

Så.

Förbannade två år gamla ”nya” sjöfyllerilag.

Tydligen har elva stycken mer eller mindre kända kändisar haft fest på en kobbe ute i Stockholms skärgård.

 Efter att ha tagit död på varsin flaska Bacardi och haft tequila-race ur äggkoppar fick de för sig att skriva en gemensam debattartikel om att promillegränsen för sjöfylleri (0,2) är åt helvete för låg. (Ingen kunde köra därifrån, de fick stå ut med varandra – klart de var förbannade).

 

Men jag håller med dem.

 

Man måste ju tycka synd om stackars imitatören Göran Gabrielsson som sitter och super i sin ensamhet på sin egen ö sjungandes ”15 gastar”.

Jag förstår hur hemskt det måste vara att inte kunna träffa sina vänner på en annan ö och dricka öl.

Tänk om han var tvungen att skaffa nya vänner som han kan umgås med nykter.

Vilket jobb.

 

Eller Bert-Åke Varg, för svenska folket mest känd som en sur fyllgubbe under däck på en finlandsfärja (vilket för ”vanliga” människor fungerar utmärkt om man vill supa på sjön) som fått ”nöjet att välja måltidsdryck till sjöss” förstört av terroristerna i den så militanta svenska regeringen.

Jag förstår Bert-Åkes dilemma.

Om det ändå hade funnits måltidsdrycker utan alkohol vore det väl en sak, men nu.

Horribelt av al-Reinfeldt.

 

Ulf Brunnberg har anammat kollegan Dynamit-Harrys välkända fras ”aldrig havet – ALDRIG HAVET” (men med ett par 7,2 Sofiero innanför den icke-existerande flytvästen så kan jag ro utan åror).

Och visst är det synd om Uffe som därför tvingats att sälja sin allra sista båt eftersom han inte vågar åka längre.

 

Linus Wahlgren (ett av de svenska barnen von Trapp) sammanfattade det hela med en lysande paradox: ”Lagen drabbar bara vanligt hederligt folk”.

Precis. En lag som man som laglydig tvingas bryta mot för att man vill vara vanlig.

Det är ju pest!

 

Till råga på allt har de jävla hippiesen i regeringen gjort ett tillägg till lagen, bara för att retas liksom.

Lagen gäller inte båtar under 10 meter, eller som går under 15 knop. Hur skulle det se ut? Åka i en båt som inte går fort. Då måste man ju operera dit några centimeter på könsorganet först.

Dels är det dyrt som fan, dels måste man åka till Japan.

Eller hemska tanke: Att behöva ro till grannön. Om ni bara visste vad rövsvett gör med pressveck på chinos!

 

Det är dessutom mycket lättare att ändra lagar, än könsroller och manschauvinistiska sjöbeteenden.

En Azimut-yacht kostar lika mycket som halva Afrikas BNP, så även om direktör von Leijonstijeert hinkat matsupar med kungen på midsommarafton så är det otänkbart att låta tanten ratta skutan hem.

Det handlar om ekonomi.

Och familjens framtid.

 

Så enkelt är det. Lagen är fel.

Det ska vara helt okej att klämma så många stark-Bertil när du kör båt att du hypotetiskt får för dig att springa in på Köpenhamns idrottspark under en fotbollsmatch och klappa till en tysk konsertpianist.

Så det är alltså en lagändring vi behöver.

Inte psykologer och antabus till vår okända kändiselit!


RSS 2.0